ГЕОГРАФСКИ ОЛИМПИЙСКИ РЕАЛНОСТИ

 

 

 


 

 Сто и двадесет ученици от цялата страна премериха сили в  XIX-ата национална олимпиада по география и икономика, която се проведе за трети път в Русе в края на март и началото на април.
За първи път от област Кюстендил класираните  олимпийци  бяха шест  : 4 от Кюстендил, 1 от Дупница и 1 от Бобов дол. Сред тях и двама представители на ЕГ „Д-р Петър Берон“: Мадлен Манова и Станислав Тодоров.



На 31.03.2023 г. олимпиадата бе открита от началника на РУО Русе -  д-р Росица Георгиева.Тя поздрави участниците и каза: „Намирате се в един прекрасен град, който има както своето историческо, така и културно значение. Надявам се в дните, в които ще бъдете тук освен да покажете своите знания и умения да имате възможност да разгледате „Малката Виена“.

 Председателят на националната комисия доц. д-р Емилия Патарчанова също поздрави участниците.Тя каза: „Щастлива съм да видя отново пълна зала със знаещи и можещи ученици, готови да демонстрират своите компетентности, шампиони по дух и нетърпеливи да покорят поредния олимпийски връх в географията“, каза тя. Доцент Патарчанова сподели, че географията продължава да бъде сред най-любимите и обичани учебни предмети. 


Състезанието премина изключително оспорвано. Учениците се състезаваха в три кръга. На първия решаваха комбиниран тест от 30 задачи, а на втория мултимедиен тест. До третия кръг беше допусната малка група от ученици от четирите възрастови групи с най-добри резултати. От област Кюстендил до финалния кръг стигна само Станислав Тодоров от 12 клас на ЕГ „Д-р Петър Берон“. Той се състезава предимно с възпитаници на географски паралелки от природо-математически гимназии от страната. Премина през сложния финален кръг, в който учениците разсъждаваха върху научна статия и различни изображения, свързани с продоволствения проблем.  Финалистите решаваха казус, в който изключително голямо значение имаха аргументите, които привеждат и изводите, които правят. Станислав Тодоров се класира на осмо място.Ние сме особено горди с неговото постижение и му желаем попътен вятър и щастливо плаване към нови географски територии.Очакваме да продължи да покорява нови високи върхове и да изпитва удовлетворение от постигнатите резултати.

 

 Групата от Кюстендил не само се състезава, а и се обучава по време на пътуването, посещавайки  интересни места. Учениците и техните учители минаха през туристическия маршрут, по който са  отклоненията за Ивановските скални църкви, пещерата „Орлова чука“, крепостта „Червен“. Разгледаха  обстойно Басарбовския  манастир, който е единственият действащ скален манастир на територията на България  Посетиха издълбаните в скалите параклиси и килии.Влязоха и в новата манастирска църква „Пеображение Господне“ с изящните и стенописи.Кюстендилската група участва и в обзорна разходка из град Русе. Олимпийците се насладиха на красивите сгради, площади и паркове, осеяни с много паметници и склупторни композиции: паметника на Свободата, Пантеона на възрожденците, Националния музей на транспорта и съобщенията, Историческия музей, Княжеския дворец, къща-музей „Баба Тонка“ и паметника и. Обстойно разгледаха Екомузея и Аквариума и ценните сбирки в този нов и интерактивен музеен комплекс.Разходиха се из кайбрежната улица на Русе и видяха пристанищния комплекс и моста над река Дунав.Познавателната екскурзия на учениците продължи и на път към Кюстендил. Групата направи обзорна екскурзия из град Плевени и посети Панорамата „Плевенска епопея 1877“, построена в част на 100 – годишнината от Освобождението на града.





















Автор: EG TIMES

Коментари