„Земята - Нашият Дом“- есе за Ден на Земята от Юлиана Мацева

 




 

 

 „Земята - Нашият Дом“

Дом - три букви с дълбок смисъл. Домът е нашият подслон, нашето семейство и мястото, където е сърцето ни. Земята е нашият дом, животът ни зависи от това, което ни предоставя, и не можем да живеем и секунда без благата ѝ. В началото Бог е създал земята напълно балансирана с нейната функция. Гората е сърцето на земята, тъй като дърветата осигуряват на хората кислород и абсорбират въглеродния диоксид. Перфектният баланс на земята позволява да се пести вода. Водният канал е като вените на човешкото тяло. Всичко е проектирано перфектно свързано едно с друго. Земята е дом не само на хората, но и на милиони други растения и видове. Водата и въздухът на земята позволяват поддържането на живота. Тъй като Земята е единствената обитаема планета, трябва да я защитим на всяка цена.

Земята е нашият дом, но голяма част от нея е мръсна и умира. Според проучвания до 2030 г. 25% от всички животни, птици, риби и насекоми може да изчезнат. Всяка година човекът изсича повече дървета, за да си осигури хартия, дърва и други. Но не само дърветата изчезват. Всяка тропическа гора също е дом за милиони животни, насекоми и цветя. С унищожаването ѝ и те са обречени на гибел. Колите и фабриките са много мръсни. Те също могат да бъдат опасни за хората, дивата природа и околната среда. Един от най-сериозните проблеми със замърсяването на Европа и Северна Америка е „киселинният дъжд“. Това се случва, когато фабриките изпращат газове и химикали във въздуха. Там те се смесват и сместа се носи на стотици мили от вятъра и накрая пада обратно на земята. Този „киселинен дъжд“ убива риби и дървета. Бавно унищожава всичко. В момента 94% от световната енергия идва от нефт, газ и въглища. Но тези „изкопаеми горива“ няма да просъществуват вечно. Има достатъчно нефт и газ само за следващите 50 години. Въглищата ще издържат по-дълго - може би около 300 години.

Животът е свързан с вземане и даване, ако вземете твърде много, това не е добре за вас и обратното. Същото е и с отношението ни един към друг и нашата среда. Ако използваме природните ресурси твърде много, без да ги върнем обратно на земята, това ще я унищожи. Човешкото въздействие върху планетата ни е много опасно. Няма баланс с природата, тъй като човешките дейности пречат на земята. Излишно е споменаването, че ние сме отговорни за климатичната криза, която се случва в момента. Изменението на климата се влошава и трябва да започнем да се отнасяме сериозно към него. Има пряко въздействие върху нашата храна, въздух, образование, вода и други. Повишаването на температурата и природните бедствия са ясни предупредителни знаци. Затова трябва да се обединим, за да спасим земята и да оставим една по-добра планета за нашите бъдещи поколения.

Да бъдеш невеж, вече не е опция. Трябва да популяризираме кризата и да вземем превантивни мерки, за да защитим земята. Всички трябва да засаждаме повече дървета и да избягваме използването на небиоразградими продукти. Освен това е жизненоважно да изберем устойчиви опции и да използваме алтернативи за многократна употреба. Трябва да спасим земята, за да спасим нашето бъдеще. Всеки един избор за околната среда, който правим, определя неговата устойчивост. За да спестим петрол, можем да извършим проста и обичайна дейност – например, ако отиваме на кратко разстояние, можем да отидем пеша. Трябва да използваме водата разумно и винаги да помним, че все още има хора, които живеят в условия на липса на вода.

Като цяло трябва да работим заедно, за да засаждаме повече дървета и да избягваме използването на пластмаса. Също така е важно да ограничим използването на невъзобновяеми ресурси, за да дадем на нашите бъдещи поколения по-добра планета.

 

Автор:  Юлиана Мацева 10.в клас

Коментари