ЕГ победители в областния ученически конкурс „В страната на справедливостта“ 2022 година

 


Окръжен съд – Кюстендил, заедно с районните съдилища в Дупница и Кюстендил обяви и награди победителите в областния ученически конкурс „В страната на справедливостта“ 2022 година. Изложба с най- добрите произведения е подредена на втория етаж в Съдебната палата в Кюстендил. Конкурсът се провежда за трета поредна година и е част от образователната програма на ВСС и МОН- „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.  В четирите раздела на конкурса участваха рекорден брой - 170 ученици, от 15 училища в 6 общини от област Кюстендил. 

Кликнете тук, за да гледате награждаването на победителите, които от Езикова гимназия "Д-р Петър Берон" са:  https://www.facebook.com/100078380026661/videos/823053128810456

Литературно творчество / 8- 12 клас /:

1.    Велизара  Стоева  – X „а“ клас

2.    Лилия  Антонова - XII „б“ клас

3.    Борис  Захариев - X „а“ клас

Изобразително изкуство / 8- 12 клас /

3.  Мария  Рудик - XI „а“ клас
 

„Добре дошли в Съдебната палата! Ще ви приветствам с думите на Велизара Стоева, 10 клас, която ни  разказва за „Жената, която нищо не видя“ и за срещата на едно момиче с Темида:  „Защо си затваряш очите, когато се молиш, когато плачеш, когато мечтаеш…защото най- красивите неща в живота ти не ги виждаш, но ги усещаш със сърцето си. Същото е и с истината, най- добре разбираш кое е редно, когато сложиш превръзка на очите си и хванеш везната в едната си ръка, в готовност да отсечеш справедливото решение с меча, който е в другата. Добре дошъл в страната на справедливостта!“.

Лилия Антонова – 12 клас пише: „За да живее в справедлива страна, човек не трябва да забравя, че животът му е обвързан с другите в една обществена система, в която има както своите права, така и своите задължения“…. И завършва есето си: „Страната на справедливостта може би не съществува в рамките на нашия живот, но силата, която разграничава правилното от грешното решение съществува, и това е законът“.

Десетокласникът Борис Захариев разказва история за едно общество, в което няма конфликти и раздори, но го няма и правото да имаш различно мнение. Главни герои са 13- годишната Йоана и нейната майка: „Защо ли е забранено мама да изказва свободно позиция пред другите хора? А защо тя се страхува да го направи? Къде е справедливостта, която й позволява да има мечти, ценности и цели, които свободно да следва открито, а не да се страхува, че някой ще разбере, че тя е различна. Ами то, не е ли нормално всъщност, не са ли всички хора разнообразни, както са и цветята, животните и насекомите? Борис завършва разсъжденията си с думите: „Едно общество е силно, когато възпитава младото поколение в ценности, когато го придържа към моралните принципи!“.

Председателят на съда, съдия Миленкова награди, от името на адвокат Петя Хантова, с последната й книга, тримата победители в раздел „Литературно творчество“ – 8- 12 клас.

Всеки един участник в тазгодишното издание на конкурса ще получи чрез директорите на учебните заведения специално изработената чаша, Конституцията на РБългария и Удостоверение за участие.

Картините, подредени в изложба в Съдебната палата в Кюстендил могат да бъдат откупени с благотворителна цел, като събраните средства ще бъдат дарени от организаторите на човек в нужда или за социална кауза.

Автор: EG TIMES  по материал на БТА

Коментари