Участие в два хакатона по международен проект Panda Labs Junior на ученици от Кюстендил

ЕГ „Д-Р ПЕТЪР БЕРОН“ И ПМГ „ПРОФ.ЕМАНУИЛ ИВАНОВ“ – ДВЕ ГИМНАЗИИ С РАЗЛИЧЕН ПРОФИЛ В ОБЛАСТ КЮСТЕНДИЛ, НО С ОБЩА КАУЗА И ВИСОКИ ПОСТИЖЕНИЯ НА ХАКАТОНИ ПО МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ PANDA LABS ЗА СПPАВЕДЛИВ ПРЕХОД

На 18 и 19 юни в София се проведоха два хакатона по международен проект Panda Labs Junior за справедлив преход, организирани от Junior Achievement България и WWF България. Хакатоните са посветени на един от най-наболелите въпроси у нас – бъдещето на енергетиката. Събитието се проведе в столичния хотел “Форум“. В него взеха участие над 50 ученици. ЕГ „Д-р Петър Берон“ се включи с 1 отбор от 7 ученици под ръководството на г-жа Донка Стоянова – учител по география и икономика.ПМГ „Проф.Емануил Иванов“ участва с два отбора по 7 ученици под ръководството на г-жа Силвия Петрова и г-жа Росица Везенкова – учители по биология и здравно образование. Преди участието в хакатоните учениците преминаха предварително обучение, което се осъществи от ръководителите на отборите в съответните училища през месеците април,май и юни. В началото на събитието лектори от областта на бизнеса, науката и НПО сектора запознаха участниците с ключови казуси в енергийния бранш. След това участниците започнаха работа по отбори по метода “дизайн мислене”. 

 

 Учениците от двете гимназии бяха разпределени в отбори с връстници от Бобов дол, Перник и София. Те бяха разделени в две секции, в които работиха по темите: „Устойчиво енергийно развитие във въгледобивните райони“ и „Природни решения за справедлив преход“Всеки от двата хакатона продължи 24 часа и генерира новаторски идеи и любопитни решения. По време на интензивната си работа отборите получиха подкрепа от ментори-доброволци с богат професионален опит. Сред тях имаше и представители на WWF, като ръководителя на програма „Климат и енергия“ Апостол Дянков и ръководителя на програма „Младежка ангажираност“ Костадин Андонов. Екипи разработиха проекти, които представиха на жури от специалисти в сферата на екологията, енергетиката, климатичните промени, туризма и др. 

 

Състезанието премина изключително динамично, оспорвано и на много високо ниво. Във всяка секция се състезаваха по 7 отбора, които представиха на журито много стойностни проекти. В секция „Устойчиво енергийно развитие във въгледобивните райони“ учениците от Езикова гимназия постигнаха следните високи резултати: 

 

 1.Мадлен Манова от 11А клас спечели със своя отбор / „Sunny Dol“ / първо място с проект „Слънчев ТЕЦ“ и идеята за съхраняване на излишна енергия. Тя получи право да участва в международен хакатон и ще посети Европейската комисия в Брюксел.

 

 2.Ангел Ангелов от 11Б клас със своя отбор, в който имаше двама представители на ПМГ / Николай Иванов и Изабела Георгиева/, спечели второ място с проект на тема:REST ENERGY.Иновативният и интерактивен проект, който бе представен от Ангел изключително атрактивно , впечатли много журито и спечели симпатиите на публиката.Отборът получи предметни награди и грамоти. 

 

 3.Николай Андонов и Станислав Тодоров, които попаднаха в един екип, представиха проект на тема: „E-Bikers“ .При раздаването на наградите в секцията техният отбор беше поканен пръв на сцената, на която представител на журито обяви, че това е най-екологичният икономически проект. Разработката впечатли изключително много представителите на WWF България, които връчиха на отбора специалната награда и поканиха Станислав и Николай да работят като сътрудници на организацията.

 

 Във втората секция „Природни решения за справедлив преход“ първото място спечели екип, в който имаше няколко ученци от ПМГ, които заедно с Мадлен ще пътуват до Брюксел.

 

 Особено горди сме със следващта награда, на екип само от трима души, от които един от ЕГ – Виктор Василев от 11А и един от ПМГ - Яна Портарска. Този отбор спечели второ място с проекта си „ Конопа Train“.Той получи и специалната награда на WWF България за интересните си екологични предложения и придоби право за активно сътрудничество и бъдеща обща работа с организацията.

 

 И шести ученик от ЕГ се завърна с призово място. Това е Ясен Владимиров, който попадна в нестандартен екип с име „Clean and Grean“, но успя да впечатли оценителите със знанията си по темата, изключителната си грамотност и дигиталната си компетентност. Благодарение на Ясен отборът завоюва трето място. 

 

 Поздравления за всички участници от ЕГ и ПМГ в проекта! 

 Адмирации за техните ръководители! Видяхме, че заедно сме силни и можем много! Нашето съвместно сътрудничество ще продължи и в бъдеще! Очакват ни нови съвместни проекти, общи прояви и успехи!

Автор: EG TIMES

Коментари