Чудото на четенето на чужд език


Ползите от четенето са многобройни и всеизвестни. Най-важните, според мен, ще бъдат изброени по-долу. Научни изследвания доказват, че четенето подобрява функциите на мозъка, като увеличава невронните връзки в него. В рамките на няколко дни след приключване на дадено произведение, този наш орган демонстрира значителни позитивни промени.
Ползите пък от четенето и изучаването на текстове на чужд език, в нашия случай – на английски език, обогатява значително речника на ученика. Много често се случва да попаднеш на нови думи, изрази и устойчиви словосъчетания, и макар някои от тях да не се използват в ежедневието, съумяваш да подразбереш значението им, нали? Това е така, тъй като си способен да го разпознаеш на базата на контекста. Четенето не само обогатява речника на ученика, но и увеличава общата култура и грамотността му. С колкото повече текстове на английски език се занимаваш, толкова по-лесно ще ти бъде да създаваш и оформяш свои текстове. А автентичните и оригинални статии и текстове, поместени в учебниците по английски език, дават допълнителни знания, морални и нравствени примери, които би могъл да използваш, когато са ти необходими, например, в по-нататъшна задача за създаване на собствен текст.
Известно е, че четенето помага при ученето на чужди езици. При редовно четене усвояването на нов материал се случва много по-лесно и с далеч по-голяма лекота. Представи си на какво ще бъдеш способен след прочитане на една книга на английски език. Как ще се промени изказът ти на английски език и начинът на писане? А след няколко такива?
В училище имаш възможност да изучаваш както английска, така и американска литература, ако прочетеш поне по едно произведение от всяка, то тогава, не само ще научиш за световноизвестни писатели класици, най-известните им творения и мислите им, но също така ще бъдеш запознат с основните белези на американската и английската литература, както и с течение на времето, все повече ще успяваш да различаваш особеностите на американската и английската лексика и дори техния правопис.
Препоръчително е да се чете на глас – това подобрява твоето качество на слушател и способността за вникване в смисъла, динамиката и действието на текста, тоест, впоследствие по-лесно ще разбираш нови думи, изрази и граматика като цяло, а концентрацията си ще подобриш значително. Задачата за четенето на книга на английски език през лятото, а есента - параграфите, които трябва да прочетеш и преведеш на своя учител, помага изключително за развиването именно на този вид качества. В часовете пък, по време на „Слушане с разбиране“ на английски език,  упражняваш още веднъж, вече заученото умение на слушател.
 Четенето събужда креативността, а такава способност е благоприятна за ученика, при създаването на собствен текст на английски език. Състезанията и конкурсите, които изискват такова писане са многобройни. След упражненията в часовете по английска литература, шансовете за класиране на челни места в подобни състезания и дори олимпиади се увеличават драстично. Освен това, четене с разбиране и задачите към него, поместени в учебните помагала, те подготвят за провеждане на разговори на различни теми, със свободен и непринуден изказ, с което ще се откроиш като интелигентен и добре образован млад човек.
Възползвайки се от всички възможности, които ти биват предложени в училище, в процеса на изучаване на чужд език – английски, имаш възможността да се превърнеш в  привлекателен млад човек, който умело и свободно да използва английски език в университета, а след това и на работното си място, като винаги печели адмирациите на групата, сред която се изказва, поради невероятния начин, по който умее да си служи с езика.
Последно, но не на последно място, четенето е неразривна част от изучаването на един език, улеснява ученето и обогатява човека. След изучен един език, след много и непрестанно четене, лесно биха се случили нещата с изучаването на втори, дори и друг - трети чужд език, когато уменията вече са придобити, те винаги могат да бъдат приложени отново. Не спирай да прилагаш своите умения, така както са те учили в часовете по английски език и бъди сигурен, че ще постигнеш много! 

Автор: Ванеса Валентинова 

Коментари

  1. Steel Spade Iron Plated Copper - Titanium Art
    Translated titanium connecting rod from english - Steel Spade Iron titanium bike frame Plated Copper 슬롯 가입 머니 Metal Plated Copper Steel Plated Copper Spade Iron Plated Copper titanium engine block Silver Plated Silver ecosport titanium Plated Bronze Plated Brass

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар