Английският език – безброй „врати“


Изучавам английски език от единадесет години, но по-задълбочено започнах от осми клас, когато бях приета в Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“. През тези пет години се убедих, че колкото и да се опитвам няма да мога да го „науча“ изцяло, мога само да го развивам.
 Процесът на учене на чужд език ми помогна безспорно в развиването на непознати досега мои качества и умения. Също така, английският език ми е „помагал“ многократно да се справя с различните предмети в училище. Например, в единадесети клас изучавахме откъси от английска класика, което разви критичното ми мислене и доведе до изготвянето на проницателните ми анализи по литература. Непознатите текстове, които разработвахме в часовете по английски език бяха от огромна полза за мен, защото се научих да запазвам самообладание, когато имам за задача да разработя тема или да изкажа мнение. Придобих увереността свободно да се изразявам, без да се притеснявам дали това са точните думи и правилните аргументи. Тогава обаче си избрах книга, която вече бях чела, а именно „Портретът на Дориан Грей“. Препрочитането на чужд език ми помогна да вникна в самия сюжет и да обогатя речника си. Изпитах по-голямо задоволство при четенето на чужд език, бях способна да прочета, но в същото време и да разбера, докато някои от моите приятели гледаха със страх книгата. Да владееш чужд език ти дава предимство пред останалите, винаги ще си една крачка пред другите. Да вземем за пример статия на английски, съдържаща важна информация, ти ще можеш да я асимилираш, докато твои връстници и може би родители ще изчакат емисията от новини вечерта. Беше много по-лесно, когато започнах да уча немски език, тъй като някои от думите имаха сходен правопис и подобно звучене, а и вече бях открила най-добрия начин за мен, по който научавам непознатите думи. Досега съм прочела две книги на немски език, защото открих предимствата от четенето при изучаването на езика. В учебниците много често не са посочени изрази и многобройни съкращения, които биват използвани. Няма как да говориш местния език, без да си чел и разбира се, слушал на него. Английският и историята на пръв поглед нямат общо, но благодарение на изучаването на откъси от американската литература на 20 век в дванадесети клас, успях да разбера някои от емблематичните елементи в американската история като „Сухия режим“ например. Четенето с разбиране на разнообразните текстове в учебниците и книгите подобри начина ми на изказване, не само на английски език, но и на български също. Придобих умението с малко думи да казвам повече и когато е необходимо да развия някаква тема писмено, да го направя, без да се повтарям и да губя читателския интерес.
Изключително важно днес е умението да комуникираш с хората, всички от които имат различни интереси. За тази цел общата култура е най-добрият ти „помощник“. Благодарение на текстовете, познати и непознати, научих за „Кулите близнаци“ , „Овцата Доли“, различни чествания по света и още много други теми, за които е препоръчително поне да си чувал. Голям брой от текстовете бяха свързани с казуси, философски теми, ревюта на книги и филми. Хубавото е, че се засягат теми, близки до ученическите интереси и предпочитания. Мен лично, ме грабна текстът с четирите различни мнения върху днешната журналистика, тъй като в тази сфера бих желала да се развивам. Представените казуси също подобриха представянето ми в часовете по свят и личност, по време на които разсъждаваме и коментираме именно някакъв казус.
Четенето с разбиране беше една от главните причини, поради които успешно се явих на изпит за сертификат. Не само че то е едно от компонентите, но и развива останалите. С четене се усвоява по-лесно езика, много от фразите, колокациите и идиомите, които е възможно да срещнеш на Use of English, ще ги знаеш, тъй като вече си попадал на тях в текстовете. С четенето започва и говоренето, ставаш по-уверен в изразите, които използваш и се стараеш да надграждаш всеки път, да използваш синоними и по-сложни думи. Самата конструкция на текстовете, дава пример как ти трябва да си подредиш есето и как да го направиш стойностно, не само да запълниш листа. Колкото до слушането, то е резултат от самото усвояване на чуждия език.
В заключение, изучаването на чужд език е трудно, но не непосилно. Четенето е най-добрият старт, от който можеш да „тръгнеш“. Ще придобиеш обща култура, ще откриеш връзката между различните предмети, ще развиеш себе си като личност, ще преодолееш своите вътрешни бариери, но най-важното, ще си една стъпка по-близо до усвояването на езика, което ще донесе със себе си още безброй предимства. 

Автор: Сияна Серафимова 
 

Коментари