Ползите от четенето на чужд език


Четенето е един от най-важните процеси, в изграждането на личността и самосъзнанието ѝ. Книгата и съдържанието ѝ открехват светове- утопични, антиутопични и непознати за читателя. Тя е най-добрият преподавател по чужди езици.
В процеса на учене един от най-ефективните методи за обогатяване на речниковия запас и разширяване на общата култура е изучаването на  английска класика (11клас) и американска литература на XXв.  (12клас). Световноизвестни автори ни пренасят в минали епохи и ни запознават с проблемите през тези времена. Все повече и повече думи започват да присъстват в лексикона ни. Нивото е общодостъпно с цел усъвършенстване умения за четене с разбиране, слушане, говорене и писане. Задачите след запознаване с текста са интересни, пораждат толерантни дебати, което от своя страна помага за изграждане и отстояване на собствено мнение. Всичко, което четем, е източник на нова информация, която никога не е излишна. Четейки, ние се запознаваме с нови персонажи, за които трябва да запомним основните неща. Това допринася за тренирането на мозъка ни и възможността да установяваме причинно-следствени връзки.

Друг действащ метод е домашната работа през лятото, която представлява четене и превод на книга. Езикът и особеностите на лексиката и граматиката се усвояват много по-бързо и лесно чрез ученето с контекст. Благодарение на интересните сюжети в книгите ученето се превръща в удоволствие.
Освен че обогатяваме речниковия си запас и тренираме мозъка си, четенето на непознат текст на чужд език допринася и за знанията ни по други предмети. От изучените до тук произведения и предстоящите такива, сме запознати с обстановката през изминалите векове и епохи с характерните за тях особености, опознали сме различни култури и места по света, което надгражда познанията ни по история. Запознавайки се с биографията на авторите, стила, характерен за тях и използваните изразни средства, трупаме знания и по литература. Статиите и научните текстове, от които научаваме много термини, любопитни факти и научни теории, допълват и поощряват ерудицията ни в сфери като биология, химия, физика и география.
Благодарение на четенето сме по-добри в писането и говоренето. Добре написаните текстове влияят на стила ни. Многообразните фрази и конструкции са новост за мозъка ни, той ги обработва и складира и те неусетно стават част от техниката ни за изграждане на текст. За създаване на тема по зададен въпрос се изисква и доза въображение, което също се развива чрез книгите. Четенето разгръща фантазията и креативността  и ни представя света по различен и необикновен начин.
Четенето на английски език не само подобрява и ускорява процеса на изучаването му, но и насърчава развитието на множество аспекти от различни категории. То е жизненоважно за нашето усъвършенстване не само на английския език, но и във всички сфери на науката. Колкото по-рано открием и се запознаем с този метод, толкова по-лесно и приятно става ученето. Четенето е нужно, четенето е забавна игра, четенето е неустоимо, четенето е успешен метод за преподаване на чужд език.
 Автор: Антонина Тончева 






                                                                                         Фотограф: Мария Давидкова



Коментари