ИНТЕГРИРАНА ОБРАЗОВАТЕЛНА ЕКСКУРЗИЯ НА УЧЕНИЦИ ОТ ЕГ „Д-Р ПЕТЪР БЕРОН“ ИЗ КРАИЩЕ

  




На 11.11.2023 г.  ученици от ЕГ „Д-р Петър Берон“ взеха участие в интегрирана образователна екскурзия из Краище по маршрут: Кюстендил –Лобош – Ковачевци - Гигинци/ Гигински манастир/ - Брезник – Трън– Бусинци / Музей на бусинската керамика/ - Студен извор /Музей на киселото мляко /  – Трън / Центъра / - Брезник – Перник / Парк „Холидей“/ - Кюстендил.

В екскурзията се включиха ученици от профил „География и икономика“ -11 и 12 клас, олимпийци от географски клуб „Компас“ от 9-12 клас и участници в клуб „Химия“ от 9 клас с ръководители г-жа Донка Стоянова и г-жа Елза Давидкова.

Автобусът на транспортна фирма „Лира“ се превърна в мобилна класна стая, в която учениците показаха своите знания и демонстрираха придобити умения по география и икономика и по химия и опазване на околната среда. Дванадесетокласниците  разкриха екскурзоводски умения и предоставиха туристически услуги на участниците в екскурзията по време на пътуването. Те поднесоха увлекателна информация за природната среда, демографската ситуация и стопанскота развитие на Краище. Обстойно характезизираха отделни обекти по маршрута – язовири, манастири, селища, планини и върхове, музеи и др. Обясняваха природни процеси и явления, които ги съпътстваха по време на пътешествието, използвайки знания по хими, физика и география.

Участниците в екскурзията разгледаха Гигенския/Черногорския / манастир в с.Гигенци, Музея на бусинската керамика в с.Бусинци, Музея на киселото мляко в с. Студен извор, центъра на Трън, Брезник и Перник.

Пътешествието приключи с викторина , на която учениците показаха какво са научили от разказите на дванадесетокласниците, от ескскурзоводите в посетените музеи, от учителите по география и химия и от г-н Стефан Христов, представител на Туристическото дружество в Кюстендил, който допълваше разказите на дванадесетокласниците с интересна информация по време на цялото пътуване.

Най-активните ученици във викторината получиха награди.

Пътешествието разшири общата култура на учениците и ги зареди с позитивни емоции.

 Гигенски/Черногорски / манастир в с. Гигенци










 Музей на бусинската керамика в с.Бусинци










Музей на киселото мляко в с. Студен извор









 Скален параклис "Св. Петка"










Трън






Автор: EG TIMES 

Коментари