АКТИВНИ И ПО ВРЕМЕ НА ВАКАНЦИЯ

 



Ученици от 11 клас на ЕГ“Д-р Петър Берон“ град Кюстендил от профил „География и икономика“ взеха учестие в симулация на социално-икономически съвет /ECOSOC /  и кръгла маса на тема „Справедлив енргиен преход и зелени решения за въгледобивните райони“. Форумът се проведе на 11.07.2023 г. в Тържествената зала на Минна дирекция Перник и е по проект „Панда Лабс младежи за справедлив преход“ на  JA България и  WWF България.

Социално-икономическият съвет се състоя под формата на симулация, която даде възможност на учениците, с ръководител г-жа Донка Стоянова, старши учител по география и икономика, да влязат в ролята на заинтересовани страни, от които зависи вземането на важни решения и осъществяването на политики за бъдещето на въгледобивните райони в България.

Габриела Ризова, като представител на младежите от Югозападния регион, запозна присъстващите с предложенията на младите хора за осъществяване на справедлив преход.

 Денислава Георгиева  и Кристиян Спасов, като част от екипа на бизнеса, представиха няколко интересни бизнес-проекти. Денислава впечатли аудиторията с изключително убедителното поднасяне на идеите и аргументираните отговори на голям брой въпроси, коино получи от аудиторията.

Мария Рудик, в ролята на синдикален лидер, изключително професионално разкри положителните и отрицателните страни на прехода и представи изискванията на синдикалните организации, с които трябва да се съобразят и бизнеса и управляващите.

Мирослава Любенова, като част от екипа на управляващите, изслуша всички страни и взе участие в съставянето на протокол с решения, който се представи на последвалата  кръгла маса.

Кръглата маса събра представители на реалния бизнес, неправителствени организации и местната власт, които разгледаха важни точки и становища по темата за справедливия преход. На форума бе представен и протокола с решенията на младежите, който впечатли всички присъстващи. Дискусията се води от Апостол Дянков, ръководител програма в отдел „Климат и енергия“ в WWF България.

                                                                                             

 











Автор: EG TIMES

Коментари