Ученици от Езикова гимназия ще участват в заседания на Европейската комисия в Брюксел

 

 

На 13 и 14 .05.2023 г. единадесетокласници от профил „География и икономика“ с ръководител г-жа Донка Стоянова, старши учител по география и икономика участваха в хакатони на ПАНДА ЛАБС „Бъдещето на енергия“ по проект на WWF Bulgaria и Junior Achievement България в София. Те се състезаваха в две направления „Устойчиво енергийно развитие във въгледобивните райони“ и „Природосъобразни решения за справедлив преход“. Учениците решаваха казус и презентираха свой бизнес-проект пред аудитория.
 

Победител в първото направление е екип в състав – Габриела Ризова, Мария Рудик и Мирослава Любенова с разработка „CASA VERDE“. Те ще вземат участие в международен  хакатон в Северна Македония през месец юни, в регионална кръгла маса в Перник през месец юли, а през месец декември ще посетят административната столица на Европейския съюз – Брюксел и ще участват в заседания на Европейската комисия.
 

Второто място в  направлението за устойчиво енергийно развитие  е за  Кристиян Спасов с проект Canabricks,  а втори в направлението свързано с природосъобразни решения е  Светозар Дочев с проект Green Energy. Момчетата  получиха предметни  награди и покана за участие в регионална кръгла маса в град Перник през месец юли, на която ще се обсъждат проблеми в областите от Югозападния регион.
 

Изключително представяне направиха и Денислава Георгиева и Мартина Тасева, които бяха отличени  като най-добри презентатори в отборите, в които попаднаха с ученици от други училища.
 

Екипът от ЕГ „Д-р Петър Берон“ успя да отдели време и за разходка из столицата. Учениците се запознаха с богатата сбирка от минерали в музея „Земята и хората“, насладиха се на звуците на тръбен орган в изпълнение на Благовеста Ангелова, видяхa и част от светлинните творби от фестивала на светлините LUNAR.
 

Честито на победителите!
 

 
























Автор:  EG TIMES

Коментари