Пътешествието за коледната шейна

 



 

Всяка година на 24 декември Дядо Коледа поема на дълъг път с шейната си, за да раздаде подаръци на всички добри деца. Но никой от вас, скъпи читатели, не знае как белобрадият старец се е сдобил с бързата си летяща шейна и неуморния впряг от благородни елени. Нека Ви разкажа приказката за шейната на Дядо Коледа…

 

            Преди много, много години, Дядо Коледа не изпитвал нужда от придвижване с превозно средство, той бил млад и пъргав и обхождал всички селца и градове, като не усещал никаква умора или затруднение. Нарамвал чувала с подаръци и поемал на своя дълъг път, за да зарадва всяко детско сърчице. Но годините минавали, косите посребрявали и настъпил момент, в който той си казал:

 -          Ох, тези подаръци изискват много усилия и труд, за да се раздадат навреме! Чувствам се уморен и се страхувам, че следващата година няма да успея да стигна до всеки дом. Трябва да намеря средство за придвижване!

            Той решил да потърси по-лесен начин за пренасяне на подаръците. Обикалял, разпитвал, търсел идеи, но нищо не му се виждало подходящо за изпълнение на нелеката му мисия, а Коледа наближавала. Вече отчаян, минавайки покрай една работилница, забелязал шейна, която блестяла ярко, сякаш била омагьосана!

 -          Хо-хо-хо! Тази шейна ще ми помогне да раздам всички подаръци! – възкликнал Дядо Коледа. - Но как ще пътувам с нея? Някой трябва да я тегли?

 

-          Дядо Коледа, за какво говорите? - попитало едно джудже, което забелязало милия старец, стоящ пред работилницата.

 -          Търся по-лесен начин да пътувам навсякъде по света, за да раздавам подаръци! А тази шейна ще ми помогне много!

 -          Но шейната не е ли бърза само надолу? - попитало учуденото джудже.

 -          Не, ако имаме елени, които да ни помогнат!

 -          Дядо Коледа, харесва ми Вашата идея, но откъде ще намерим елени на Северния полюс?

-          Хо-хо-хо! Мило джудженце, не се тревожи за това! Аз имам девет елена в моята работилница за подаръци! Те ще се зарадват, когато им кажа, че ще посетят всяко място на света с мен!

             Дядо Коледа и джуджето се запътили към вълшебната коледна работилничка. Влезли в една по-малка, но пълна с елени стая. Красивите рогатковци били отегчени от постоянното бездействие и били готови да направят всичко, за да пътешестват по света.

 

-          Дядо Коледа! - извикал радостно един от елените - Рудолф. - Защо ни посещаваш, преди да тръгнеш на ежегодното си пътешествие?

 -          Мили елени, бих искал вие да ми помогнете с раздаването на подаръците. - казал радостно Дядо Коледа.

 -          Но как можем да помогнем? - попитал друг елен, Дашър, който нетърпеливо обикалял стаята. - Ние нямаме ръце, нито чували! Как ще раздаваме подаръци на децата?

 -          Хо-хо-хо! Вие не трябва да давате нито един подарък! - казал весело Дядо Коледа. - Вместо това вие ще теглите вълшебната ми шейна, с която ще пристигам бързо до къщите!

 -          Това означава ли, че ние най-после ще видим целия свят!? - радостно казал Рудолф, който очаквал такова вълшебно пътешествие от години.

 -          Разбира се, Рудолф! Всички се пригответе, ще тръгнем да разнасяме подаръците още сега!

             Веднага след като Дядо Коледа изрекъл това, всички елени радостно се втурнали към шейната, очаквайки командите му. Белобрадият старец се качил и казал:

 -          Тръгвайте, елени, тръгвайте! Нека полетим към небето и да отнесем подаръци на всички!

 От този ден нататък, ако погледнем небето в нощта на Коледа, може да видим вълшебния впряг, тръгнал на дълъг път, за да донесе във всеки дом много радост и настроение.

 

 

Автор: Виктор Тасков, 10 в клас

 


 

Коментари