ЕГ „Д-р Петър Берон“ се включи в първото издание на кампанията "Влез в зеления кръг"

 



ЕГ „Д-р Петър Берон“ е едно от 49 училища в цялата страна, които заявиха своето желание да се включат в първото издание на кампанията "Влез в зеления кръг" на Девин ЕАД в съвместна инициатива с Българско Движение "Син флаг". Този мащабен проект е първият в България по въвеждане на програмата "Екоучилища" като част от екологичното образование по успешен световен модел - "Фондация за екологично образование" (FEE).

Основната мисия на инициативата е да стартира изграждането на най-голямата мрежа от Екоучилища на Балканския полуостров, която да подготви бъдещото поколение на България като активни  граждани, които поемат обществената отговорност за опазване на околната среда.

 Инициативата е подкрепена от Министерството на образованието и науката и Министерството на околната среда и водите.

На срещата с медиите, която се проведе на 06.10.2022 г. в БТА  бе представена методологията, чрез която с ангажирано движение за устойчивост, качествено обучение на учители и определяне и подобряване на собствените стандарти, да се допринесе за борбата с най-належащите предизвикателства на нашето време.

Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева изрази подкрепата на министерството за програма „Екоучилища“ и изтъкна колко са важни обединените усилия на различни организации и институциите, за да достигнат познанията за опазване на околната среда до повече млади хора.

Мениджър „Устойчиво развитие и качество“ на „Девин“ ЕАД Петя Манастирска  очерта основните мотиви на компанията да влезе в Зеления кръг и да подкрепи въвеждането на програма „Екоучилища“ в България.

Председателят на Управителния съвет на Българско движение „Син Флаг“ Станимир Георгиев отличи в лицето на „Девин“ активен, креативен и загрижен за бъдещето на планетата партньор.

Лице, глас и посланик на кампанията е актрисата Гергана Стоянова, която посочи,че най-големите богатства на нашата страна са децата и природата. Екоучилища“ поставя именно тези най-висши ценности в центъра на своята мисия. Така те ще станат част от едно голямо семейство с неограничени възможности за контакти, сътрудничество, обмен на идеи, знания и опит с над 20 милиона ученици от вече над 60 000 училища в цял свят“, посочи Стоянова.

Сертифицирането на учебните заведения ще продължи в рамките на цялата учебна година. След прилагане на процедура от седем стъпки, която задава метод за учене чрез практика, позитивни подходи и действия, през месец юни отличилите се училища ще получат наградата „Зелен флаг“.

През 2022-2023 г. „Девин“ ЕАД ще подкрепи училищата и детските градини от програмата и ще  раздаде и три парични награди за най-оригинален Екокод, който е една от седемте стъпки от методологията. Той трябва да изброява главните цели на Плана за действие, изготвен от учениците и персонала.

Медиен партньор на програма „Екоучилища“ в България е Дарик радио.

ЕГ „Д-р Петър Берон“ бе представена на срещата от г-жа Елза Давидкова / старши учител по химия и опазване на околната среда / и г-жа Донка Стоянова / старши учител по география и икономика /.

Г-жа Елза Давидкова ще е координатор по програмата за ЕГ. Нейната дейност ще се подпомага от г-жа Елеонора Христова – педагогически съветник.

Г-жа Донка Стоянова ще е част от Екокомитета при ЕГ и ще участва активно с учениците от профил „География и икономика“ в екоинициативите по плана с дейности. Учениците от профила работят по още два проекта, които са свързани с зелените инициативи и могат да оказват съдействие в новите дейности.

Ще се радваме към инициативата да се присъединят ученици от всички класове в гимназията, учители, родители, непедагогически персонал, представители на местни общности и др.

 

 








Автор: EG TIMES


Коментари