Ползите от четенето на чужд език


        Четенето е лесен и достъпен начин, за да получим всякаква информация, която ни интересува. То е умение, на което се обръща голямо внимание, тъй като без тази способност ние бихме били „изолирани“ от голяма част от заобикалящия ни свят. Изучаването на чужди езици ще разшири нашата обща култура и ще премахне някои бариери,  за използването на всякаква информация,  независимо от източника.
       Ползите от четенето на чужд език са всеобхватни. То обогатява речника ни и подобрява умението ни да се изразяваме ясно на чужд език. Вследствие на което ние усъвършенстваме и способността ни да пишем различни текстове и да говорим по-свободно. Благодарение на методите, заложени в часовете по изучавания чужд език, ние можем да подобрим нивото на владеенето му.
           Четенето на чужд език предлага много ползи за по-лесното усвояване на лексикалните особености и граматиката. Аз уча английски език като първи чужд и намирам за изключително полезно изучаването на откъси от английската класика в 11 клас и американската литература на 20 век в 12 клас, както и задачата ни за лятото:  четене и превод на параграфи от  същите творби. По този начин се учим да работим с английски текст в оригинал и да вникваме в контекста му, което развива усета ни за самия език. Четенето на чужд език спомага и за умението ни да правим междупредметни  връзки. В зависимост от тематиката, на която четем книга на чужд език, можем да използваме тази информация в часовете по география, история, биология и т.н. При четенето на английски език ние обогатяваме и въображението си, тъй като, ако четем книга от жанра фантастика, например, ние започваме да си представяме сюжетите, описани  от автора.
           Упражненията за четене и разбиране, заложени в часовете по  английски език  ми помагат  да подобря концентрацията си. В забързаното ни ежедневие и неизбежността от вършене на няколко действия едновременно все по-трудно е да се концентрираш за определен период от време само върху една задача. С честото използване на смартфони, например, мозъкът е свикнал на постоянно развлечение и когато се задържи  върху една задача за по-дълъг период, той губи интерес и фокус. Тези упражнения усъвършенстват и умението ни да отсяваме точно определена информация, за да отговорим на въпросите към текста.
          Четенето на чужд език има много ползи за развитието, както на когнитивните ни умения, така и на способността ни да научим чужд език. То подобрява концентрацията и креативността ни, което улеснява писането на различни текстове на чужд език. Обогатява речника ни, което ни позволява и да се изразяваме по-свободно.Четенето е умение, чрез което човек може да се усъвършенства непрекъснато и да не остава „изолиран“ от заобикалящия го свят.

Автор: Ан-Никол Войнска 


 

Коментари