"Иновации в действие"






В периода 20.11.-22.11.2019 година екип от ученици от 8 и 9 клас и учителите от Езикова гимназия "Д-р Петър Берон" - ръководители на екипа- старши учителите по английски език Гергана Иванова и Милена Замфирова се включиха с участие и като наблюдатели  в часове по английски език с ученици от 4 и 6 клас на  ЧОУ ,Д-р Петър Берон", гр. София и техните учители по английски език Нони Каменова и Милена Зарева. Дейностите са част от проекта на ЧОУ ,Д-р Петър Берон", гр. София и техните партньори от Езикова гимназия "Д-р Петър Берон" по НП "Иновации в действие". 




По време на семинара, посветен на ранното чуждоезиково обучение, състоял се на 21-22.11.2019 година, екипът на частното училище представи програма за иновативно обучение по английски език INDEPENDENT LEARNER. Учителите по английски език от ЧОУ ,Д-р Петър Берон" презентираха своите любими похвати на преподаване и/или проблемни моменти, които преодоляват в ежедневната си практика при обучението по английски език до 7 клас.


Г-жа Жаклин Георгиева  от ЧОУ ,Д-р Петър Берон", гр. София  и г-жа Милена Замфирова от ЕГ "Д-р Петър Берон", гр. Кюстендил представиха  историята  на двете училища и успехите на своите ученици през годините от създаването на тези образователни институции с цел опознаване на партниращите си училища.




Представени бяха следните презентации: "Работа с текст след трети клас"- Снежина Благоева; "Представяне на иновативна програма за ранно чуждоезиково обучение INDEPENDENT LEARNER"- Нони Каменова; "Създаване на текст и творчески умения за писане"- Милена Зарева; и "Работа с текст до 3 клас"- Антония Халачева". 



От страна на гостите от ЕГ "Д-р Петър Берон", гр. Кюстендил, г-жа Гергана Иванова презентира преподаването на английски език в гимназията като направи  анализ на приликите и разликите в методиката и използваните похвати в преподаването на английски език в двете училища. Говори за преподаването на английска класическа литература в 11 клас и американска литература на 20 век в 12 клас и др. по специфични моменти в обучението по английски език като първи чужд в Езикова гимназия.


Дейностите по споделяне на добри практики в обучението по английски език приключиха с лекция на тема "Управление на класната стая", изнесена от гл. ас. д-р Василка Баничанска, преподавател по Педагогическа психология, Катедра „Социална, трудова и педагогическа психология”, Философски факултет, Софийски университет „Св. Климент Охридски”. 



Мониторинг беше извършен от г-н Иван Муцевски – държавен експерт в МОН, който проведе разговор с участниците в семинара от двете партниращи си страни след приключването на дейностите.






"Посетихме учебни часове по английски език в 4-ти и 6-ти клас с преподаватели Нони Каменова и Милена Зарева, като акцентът бе поставен върху компонента четене с разбиране. Наблюдавахме как учителите преподават нова тематична лексика в контекст чрез фрази и провокиране на асоциативното мислене на учениците. Впечатлени сме от много добре структурираните урочни единици, в които новите думи биват въвеждани последователно, което е предпоставка учениците да усвояват непознатата лексика без затруднение. Интерес у  нас предизвика методът на записване на цели фрази, а не на отделни думи извън контекст в края на часа, което позволява на учениците да съсредоточат своето внимание изцяло върху асимилирането на новата информация.
Също така сме заинтригувани от похвата, чрез който учителят предоставя на учениците предварителна информация по темата, която предстои да разгледат и по този начин насочва вниманието им към ключови моменти от текста , което е предпоставка  учениците да се концентрират върху предстоящата тема на урока. Възхитени сме от умелото постигане на целите на урока и от факта, че учениците усвояват новите знания в самия процес на работа в клас.
Друг позитив е постигнатото еднакво ниво на владеене на езика от учениците в класовете, които посетихме и от свободния изказ на учениците на английски език. Предстоят ни много интересни съвместни дейности в това партньорство", споделиха Иванова и Замфирова.




Гостите от ЕГ "Д-р Петър Берон", гр. Кюстендил поднесоха символични подаръци на своите домакини от ЧОУ "Д-р Петър Берон", гр. София- репродукция на картина на Владимир Димитров- Майстора, юбилейни чаши от 30-годишнината на езиковата гимназия и няколко броя от училищния вестник на гимназията EG Times, издаван  на четири езика от ученици на ЕГ по проект на МОН "Подкрепа за успех", с ръководител старши учител по английски език Милена Замфирова.


Автор: EG Times

Коментари