FELS Open




На 14, 15 и 16 юни 2019 година в град София се проведе ежегодното състезание по дебати FELS Open, организирано от FELS Debate Club към Първа Английска Езикова Гимназия, което привлича дебатьори от цялата страна. То се проведе в сградата на Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).


В състезанието участваха 24 отбора. Всеки отбор се съдържа от двама участници, а типът на дебатиране беше британски парламентарен. Всички отбори премериха сили и опит в общо 4 кръга, а сред тях бяха избрани най-добрите, които да отидат на полуфинал. Темите на кръговете бяха съответно: ТП ще направи местните власти подсъдими за смъртта на бездомни; ТП приветства издигането на евроскептичните партии в EС; ТПВЧ ЛГБТ+ общността в България трябва да се бори за забрана на контрашествията срещу гей парада.

 След като най-добрите отбори бяха избрани, на следващия ден се проведоха полуфиналите с тема ТП предпочита свят, в който всички религии представят божествата си като способни на грешки, вместо като непогрешими и финалът- ТП ще въведе квоти за жени в позиции при продукцията и заснемането на филм(не актьори, а сценаристи, оператори, тонрежисьори). Победител беше отборът, представител на Американския колеж в София.


Общо всички участници в състезанието, сред които доброволци, които помогнаха за приятната атмосфера на състезанието, като носеха химикалки, вода и храна на дебатьорите, които бяха вглъбени в подготвянето на темите, съдии и организатори, наброяваха 70 души. Въпреки многото хора, винаги можеш да намериш уединение, за да обсъдиш темата на дебата насаме със съотборника си. Също така това събитие дава страхотната възможност за създаване на нови приятелства, защото хората са много дружелюбни и винаги са съгласни да си поговорят с някого.

Състезанието може и да е свършило, но определено есента ни очаква нова доза от такива състезания ( Загорка Open, Русе Open).



Аз имах удоволствието да взема участие като съдия и да видя как се случва всичко и от другата страна: как се взимат решения кой отбор е бил по-добър, кой да продължи или кой да заеме последното място. Обмяната на опит от вече професионални съдии беше също от голяма полза за мен

Също така полезна част за мен бяха запознанствата с хора, с които споделяме едни и същи интереси, помагаме си и поддържаме връзка все още
Ако обичате да изразявате мнението си, да се запознавате с нови хора, които са от цяла България и искате да разширите знанията си, то това са правилните състезания за вас. Очакваме Ви! 


 Автор: Велислав Петров






Коментари