ИНТЕРВЮ С АСЯ ТАСЕВА, ВИПУСК 2012


 Здравейте! Представете се на читателите на ЕГ Таймс!

¡Hola!😊 Казвам се Ася Тасева, учител по испански език в ПМГ „Проф. Емануил Иванов". Бивша възпитаничка на ЕГ, випуск 2012 - първата паралелка, специалност английски- испански.

Къде Ви заварваме с това интервю?

Вкъщи. Подготвям се за утрешното контролно, но този път като учител. Да ви кажа, доста по- трудно е от тази страна.

Какви са спомените Ви от Езикова гимназия? А кой е най-яркият Ви спомен?

Луд купон, добри приятели, уроци, тежки контролни, бисерите на учителите, които записвахме с Даяна, Буба и Ивана в специален дневник, който като го отворя се заливам от смях, страх от това господин Цицорин да не остави тебешира на твоя чин, за да трябва да отидеш и да решиш задачата на дъската,  турнири по волейбол момчета на момичета (естествено, че момчетата винаги ни биеха), закуските на Пепи, зловещият коридор в мазето със счупеното пиано и още хиляди невероятни моменти. Не мога да се спра на един. Нямам лош спомен от училище.

Къде работите  в момента? Как се насочихте към тази специалност/професия/ сфера?

В ПМГ. Професията ме избра. Завършила съм испанска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. В четвърти курс бях стажант в испанската гимназия. С влизането в училището усетих, че това е моето място. Освен това, любовта ми към децата прави професията още по- приятна.

Колко езика говорите и работите ли  с други чужди езици? Как ги използвате в работата си?

Работя основно с  испански и английски език. Учила съм руски и италиански и нямам търпение да си открадна малко време и да започна изучаването на гръцки. Всеки знае клишето: „Езикът е прозорец към света" и мисля, че всеки следващ го отваря все по- широко.

Промени ли се мирогледът Ви след завършване на Езикова гимназия и ако да как?

Несъмнено училището ме изгради като личност и ми посочи правилния път за развитие.

Реализирахте ли  мечтите си по отношение на  кариерата, която градите?

Още е рано да кажа че съм реализирала всички мечти, но бавно и постепенно успявам да отмятам и поредната осъществена.

През 2019 г. Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, гр. Кюстендил навършва 30 години от своето създаване, какво  бихте посъветвали  настоящите ученици на Езикова гимназия и какво бихте  пожелали  на учителите?

Тъй като много добре познавам учениците на ЕГ,  им пожелавам да следват мечтите си, независимо колко щури или непостижими да им се струват. Да наблегнат малко повече на ученето вместо на мрънкането. Учете езици, пътувайте, обогатявайте се, забавлявайте се.

На колегите  искам да кажа: ПОКЛОН пред вас мили учители! Продължавайте да оставяте отпечатък в сърцата на учениците си, какъвто оставихте в моето. Вие сте стожерите на това свещено място! Съхранете го винаги такова!



Коментари