ИНТЕРВЮ С ЕМИЛИЯ КАДИЙСКА, ВИПУСК 2010


Здравейте! Представете се на читателите на ЕГ Таймс! 

Здравейте,  казвам се Емилия Кадийска. 

Къде Ви заварваме с това интервю? 

В момента съм в следобедна кафе- пауза по време на дългия работен ден.

Какви са спомените Ви от Езикова гимназия? А кой е най-яркият Ви спомен?

Към Езикова гимназия изпитвам само приятни чувства. Това е мястото, където създадох стойностни приятелства, съществуващи и до днес, научих много ценни неща и най- вече усвоих два езика, с които работя и до днес. Най-яркият ми спомен е може би от 8- ми клас, когато един от моите съученици скри под радиатора алармено устройство, което не спираше да пищи. Когато учителката попита кой го е направил и нареди веднага да бъде спряно – нито един от нас не издаде въпросния човек, бяхме много див и задружен клас.

Къде работите  в момента? Как се насочихте към тази специалност/професия/ сфера?

В момента работя в интернационална компания, която се занимава с телекомуникации и поддръжка на телефонни централи. Предишен опит натрупах в Германия, където работих близо година. В тази сфера попаднах съвсем случайно, може би го дължа и на доза късмет. Преди да започна тук, работех като съпорт в гейминг компания.


Колко езика говорите и работите ли  с други чужди езици? Как ги използвате в работата си?

 Като възпитаник на Езикова гимназия владея немски и английски език, а нивото си на немски доразвих с частни уроци и бригади в Германия. В момента работя за немския пазар и може би 90% от ежедневната ми комуникация е свързана с този език. Около 3 години учех и испански, но като всеки език, който не се използва – вече го позабравих. Турският език ми е интересен като звучене и от време на време разлиствам един разговорник и уча думички.

P.S В момента в България най-търсеният език за работа е немският.




Промени ли се мирогледът Ви след завършване на Езикова гимназия и ако да как?

  Когато бях ученичка, си представях, че на 25г. всички ще сме с висше образование семейство и с главозамайваща кариера. Е, нещата не се случват точно така. Без упоритост и влагане на много енергия във всичко, с което се занимаваме, няма как да имаме и сериозен успех. Но най- хубавото е, че всичко се случва в най- точното време и когато си готов да го оцениш.

 
Реализирахте ли мечтите си по отношение на  кариерата, която градите?

Като тийнейджър не си се представях с точно определена професия, но със сигурност не съм си и мислела, че мога да работя в IT- сферата. Всъщност благодарение на езиковите си знания днес имам възможността да работя за компания с над 120 000 служители в цял свят, с които можем да общуваме свободно и да обменяме опит. Удовлетворена съм от всичко, което постигнах, и от това, с което се занимавам.

През 2019 г. Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, гр. Кюстендил навършва 30 години от своето създаване, какво  бихте посъветвали  настоящите ученици на Езикова гимназия и какво бихте  пожелали  на учителите?


Всички настоящи възпитаници на гимназията бих посъветвала да не спират да подхранват интереса си към езиците, да открият силните си страни и да ги развиват и с извън училищни дейности. Заложете на това, което чувствате свое, което ви е интересно, с което смятате, че бихте могли да се занимавате занапред, а не на последно място – и с което може да се издържате.










Коментари

Публикуване на коментар